Migratie fileserver naar Microsoft 365 in 12 bewezen stappen

Veel organisaties kiezen voor Microsoft 365 om flinke stappen te maken op het gebied van digitale transformatie. Hybride (samen)werken, co-creatie, betere klantervaring, kunstmatige intelligentie (AI), voldoen aan de richtlijnen van NIS2 en het stroomlijnen van bedrijfsprocessen zijn hier slechts een paar voorbeelden van. De huidige fileserver (technologie uit de jaren ‘80) is vaak een belemmering om de gewenste stappen te kunnen maken. Het vervangen van de fileserver door de Microsoft cloud is een logische stap. Maar hoe pak je dit nu aan? Hoe laat je de omgeving technisch en functioneel aansluiten bij de wensen van medewerkers en je beveiligingsbeleid? Dit stappenplan ‘Migratie fileserver naar Microsoft 365’ helpt je op weg.

Medewerker centraal in onze aanpak

Het succes van de fileserver migratie wordt uiteindelijk bepaald door de medewerker. Ons advies is dan ook om medewerkers vanaf de start bij het project te betrekken. Zorg voor heldere communicatie en maak duidelijk waarom deze migratie gewenst/ noodzakelijk is. Met Microsoft 365 beschikken medewerkers over een goed alternatief voor de fileserver plus extra’s op het gebied van:

 • Centraal document- en versiebeheer
 • Online (samen)werken, communiceren en kennis delen
 • Integratie met andere systemen
 • Beveiliging
 • Uitgebreide zoek- en filterfunctie
 • Gebruik van Microsoft Copilot binnen je organisatie

Vaak starten we met het maken van een communicatieplan in nauwe samenwerking met de afdeling communicatie binnen jouw organisatie. Het tijdig betrekken van medewerkers draagt direct bij aan het succes van het project. Medewerkers zijn gewend om met de mappen in fileserver te werken; Microsoft 365 werkt dan toch net iets anders. Een Microsoft 365 training/ workshop en goede ondersteuning vergroten het enthousiasme van medewerkers.

Stappenplan fileserver naar Microsoft 365 migratie

Op basis van een gefaseerde aanpak zorgen we dat alle medewerkers binnen je organisatie met plezier veilig en slim kunnen (samen)werken. We hanteren voor fileservermigraties de volgende fases:

1. Kennismaking

We maken kennis met je organisatie, doelstellingen en strategie. We maken de business requirements en wensen van de organisatie inzichtelijk.

2. Samenstellen projectteam

We stellen een projectteam samen. Content owners binnen de organisatie worden vanaf de start actief bij het project betrokken.

3. Analyse fileserver & advies

We analyseren de fileserver, geven migratie- en optimalisatieadvies en delen het plan van aanpak.

4. Communicatie

Voor, tijdens en na de fileservermigratie is communicatie met de organisatie van cruciaal belang. We nemen medewerkers stap-voor-stap mee in de veranderingen.

5. Proof of Concept

We kiezen voor een PoC en migreren in deze fase vaak 1 afdeling.

6. Evaluatie & optimalisatie

Op basis van de PoC resultaten scherpen we het plan van aanpak, werkwijze en de planning aan.

7. Architectuur

Er wordt een architectuur voor de nieuwe cloudomgeving vormgegeven.

8. Governance & adoptie

We realiseren een nieuw governance beleid voor Microsoft 365. Op basis van onze bewezen adoptieaanpak maken we medewerkers al in een vroeg stadium enthousiast over de nieuwe manier van werken.

9. Data verrijken

De te migreren data wordt voor de migratie beoordeeld en verrijkt met metadata.

10. Migratie

Samen met de content owners vindt de daadwerkelijke migratie klaar.

11. Nazorg

Na de migratie wordt in nauwe samenwerking met de opdrachtgever oude bestanden en omgevingen opgeruimd, gearchiveerd of op read only gezet.

12. Beheer en regie

Advantive neemt (indien gewenst) het complete beheer, monitoring en beveiliging van Microsoft 365 uit handen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de beschikbaarheid, performance en veiligheid. We geven je de regie over je data en Microsoft cloudomgeving.

Voordelen migratie fileserver naar Microsoft 365

De migratie van traditionele fileservers naar Microsoft 365 zet jouw organisatie direct op voorsprong. Het biedt je een solide basis voor toekomstige ontwikkelingen en helpt je om te voldoen aan wet- en regelgeving. Hieronder delen we de belangrijkste voordelen met je:

 • Centraal document- en versiebeheer
 • Slimmer (samen)werken en kennis delen
 • Altijd en overal toegang tot je bestanden (remote werken)
 • Geavanceerde beveiliging en compliance mogelijkheden
 • Uitgebreide zoek- en filterfunctie
 • Toekomstbestendige ICT-omgeving
 • Kostenbesparingen (maken van analyses met Copilot)

Tip: Klik hier voor meer informatie over Microsoft 365.

Direct meer weten?

Ben je op zoek naar een efficiënte en snelle manier om jouw fileserver of netwerkschijf te vervangen door Microsoft 365? Wij delen onze inzichten en praktische tips graag met je.

Wil je weten hoeveel tijd en budget nodig zijn om jouw fileserver of netwerkschijf over te zetten naar Microsoft 365? Dankzij onze speciaal ontwikkelde AI migratie app kunnen we in slechts 60 seconden een nauwkeurige tijdsinschatting voor je migratieproject maken. Bovendien bieden we je een directe kostenindicatie, zodat je precies weet wat te verwachten. Neem vandaag nog contact op voor een tijds- en budgetinschatting.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.